X

13 Augustus 2023

Valentin heeft een sportachtergrond en werkt nu een jaar op onze buitenschoolse opvang bij Fris! Het werk is voor hem perfect te combineren met zijn andere baan: ’s ochtends en ’s avonds werkt hij in de sportschool, ’s middags bij de kinderen op de BSO.

Perfecte combinatie

‘Ik heb de opleiding Sport en Bewegen sportcoach niveau 3 gedaan. Misschien denk je dan niet direct aan werken op een BSO en ik wist zelf ook niet dat mijn diploma toereikend was, maar het werk sluit er juist goed op aan. Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd om voor een groep mensen te staan, lessen voor te bereiden en te organiseren. Deze vaardigheden gebruik ik nu dagelijks in mijn werk op de BSO.

Op de sportschool waar ik ook werk ben ik personal trainer en geef ik groepslessen. Dit doe ik in de ochtenden en avonden, wanneer de mensen die lid zijn vrij zijn van hun werk. Dit is voor mij de perfecte combinatie met de BSO-tijden. Anders had ik misschien in de horeca of weekenden extra uren gemaakt, maar het werken met kinderen past veel beter bij mij.

Energie

Op de BSO van Fris! ervaar ik veel diversiteit in mijn werk, vooral vanwege de verschillende leeftijden van de kinderen. Activiteiten bedenken voor kinderen uit groep 1 en 2 is heel anders dan voor groep 7 en 8. De kleuters hebben een lagere spanningsboog, de oudere kinderen willen meer regie en dingen zelf doen. Ik pas de activiteiten aan naar de behoefte van de kinderen. Zij zijn vrij op de BSO na een hele dag op school. Daar krijgen ze vakken zoals taal en rekenen, bij ons kunnen ze hun energie kwijt.

Die energie geven ze ook terug aan mij. Ik merk het meteen als ze de activiteiten leuk vinden. Dat daagt mij uit om fantasierijk te zijn in de activiteiten die ik bedenk. Elke zes weken hebben we een ander thema en zoek ik een activiteit of spel wat daargoed bij past. Ik schrijf de les zelf uit, zet het op en leg het uit op de locatie van de BSO. Ik geef de lessen door aan andere medewerkers, zodat zij ze ook kunnen geven.

Mogelijkheden bij Fris!

Bij Fris! hebben we veel mooie locaties met mogelijkheden. Soms is er een gymzaal, soms is de Veluwe dichtbij en op locatie Eloy zitten we bij een mooi bosgebied. Zo kunnen we vaak lekker naar buiten. We gaan bij Fris! een stapje verder dan alleen eten, drinken en de kinderen zelf laten spelen. Ik heb vroeger zelf ook op de BSO gezeten, dus ik heb dat meegemaakt. Dan was het: ‘hier heb je een speeldoos, ga maar spelen.’ De manier waarop ik nu lesgeef heb ik toen niet meegemaakt. Mijn werk op de BSO is veel meer dan alleen een cracker smeren of limonade schenken.

De lessen die we geven op de BSO zijn echt een verbetering met hoe het vroeger bij mij ging. De kinderen ontwikkelen zich meer en leren samenwerken door sport, spel en activiteiten. Maar ze hebben wel altijd keuze in wat ze willen en of ze meedoen. We doen ook niet alleen sport als activiteit, maar ook bijvoorbeeld knutselen, bakken, buitenspelen. Zo is er afwisseling.

De activiteiten zijn uitdagend, het is meer dan alleen een bal in een net gooien. Laatst deden we Fris! Got Talent, kinderen mochten workshops geven in iets waar ze zelf goed in zijn. Bijvoorbeeld trefbal of voetbal, maar ook memory of schaken. De regie is aan de kinderen, waardoor ze zelf nadenken hoe ze de organisatie op kunnen zetten.

Het werk op de BSO moet je wel liggen. Dat is voor iedereen persoonlijk. Je moet goed kunnen plannen, de kinderen in toom houden en zorgen dat ze hun aandacht erbij houden. En oprecht zijn, want de kinderen merken het als je zelf niet enthousiast bent en houden je scherp. De groei van de kinderen vind ik zelf het mooist. Ik ben blij als de kinderen plezier hebben en zeggen: ‘hey, dat was een leuke les.’ En tegelijk maak ik deel uit van hun ontwikkeling, dat geeft veel voldoening.'

Delen: