X

1 Februari 2023

De nationale voorleesdagen zijn alweer bijna voorbij, maar dat betekent niet dat er niet meer voorgelezen gaat worden. In onze vorige blog las u al over het belang van interactief voorlezen aan onze kinderen. Wij gaan daar dan ook zeker mee door! Bent u benieuwd naar de boekjes die wij de kinderen voorlezen? In deze blog vindt u de 6 leukste voorleesboeken volgens Fris! op een rij.

Thijsje wil een prijsje, beweeg je mee? – Mariska Bogaerds

Het lievelingsboek van de Bloemenweide in Apeldoorn is ‘Thijsje wil een prijsje, Beweeg je mee?’. Het vrolijke aapje Thijsje is op een feestje en doet mee aan een danswedstrijd. Hij wil graag een prijs winnen. De kinderen bewegen en dansen mee met het aapje tijdens het voorlezen. Enthousiaste reacties gegarandeerd wanneer dit voorleesboek uit de kast wordt gepakt. Maar let op: stilzittende kinderen zul je tijdens het lezen niet hebben.

Coco kan het! – Loes Riphagen

Op Ravelijn in Apeldoorn is het boek ‘Coco kan het!’ favoriet. Coco is onzeker over zijn eigen kunnen, hij denkt dat hij niet kan vliegen. Hij leert door steun van zijn omgeving en het geloof in zichzelf dat hij het tóch kan! Dit geeft een goed gevoel, nu doet hij niks anders dan vliegen. Hij gelooft weer in zichzelf. De kinderen vinden dit een ontzettend leuk boek en het geeft direct de gelegenheid om hen te leren over zelfvertrouwen. Er staan ook leuke liedjes over het boek op Youtube, waardoor je het interactief voor kunt lezen.

Kleine muis zoekt een huis - Petr Horacek

Het favoriete boek van KDV de Vlinderhoeve is ‘Kleine muis zoekt een huis’. Het verhaal gaat over een kleine muis die een lekkere, grote appel vindt. Maar die appel is zo groot dat hij niet in haar holletje past! Daarom gaat de kleine muis op zoek naar een huis. Ze vraagt aan al haar dierenvriendjes of ze bij hen kan wonen, maar niemand heeft plaats voor haar. Onderweg neemt ze ook af een toe een hapje van de appel, want je wordt erg hongerig van huizen zoeken. Net als ze de moed op wil geven vindt ze een prachtig holletje waar zij én haar appel precies in passen. En als de kinderen goed opletten, herkennen ze dit huisje misschien wel…

Dit leuke verhaal maakt het makkelijk om de kinderen uit te leggen hoe iets groter of juist kleiner wordt. Op elke bladzijde komt een nieuw dier, dat maakt het voor kinderen herkenbaar. En stiekem zijn alle kindjes blij als muis aan het einde gewoon in haar eigen bedje kan slapen.

Wij gaan op berenjacht – Michael Rosen

In ‘Wij gaan op berenjacht’ gaan een vader en zijn vier kinderen op jacht naar een hele grote beer om te vangen. Niets is ze te gek en ze zijn nergens bang voor. Kolkende rivieren, sneeuwstormen of donkere bossen, ze gaan er dwars doorheen. Maar dan komen ze een echte beer tegen…

Deze klassieker staat bij vrijwel al onze locaties op de plank! Het is een echte favoriet. De kinderen kennen het soms al helemaal uit hun hoofd en doen de gebaren mee.

Het wilde dierenorkest – Dan Brown

In dit muzikale boek Maestro Muis je mee op een betoverende reis over land en over zee. Ieder dier heeft zijn eigen verhaal wat ondersteund wordt met klassieke muziek. Door de muziek blijven de kinderen geconcentreerd luisteren. Bij sommige dieren, zoals de kangoeroe, is het leuk om mee te doen met de muziek. Bij iedere boing springen de kinderen mee! Het jachtluipaard is heel snel en kan erg laag sluipen. De kinderen kruipen mee over de grond. Een gaaf, interactief boek!

Twee vechtende eekhoorntjes – Rachel Bright

Dit grappige prentenboek heeft een wijze les: waarom ruziemaken als je ook samen kunt delen? De eekhoorntjes Eduard en Reinier zijn druk bezig hun wintervoorraad aan te leggen en hebben allebei hun oog laten vallen op de állerlaatste dennenappel in het bos. In het spannende gevecht dat volgt gaan de eekhoorntjes zelfs zo ver dat ze hun eigen leven in gevaar brengen om de dennenappel te bemachtigen. Dat kan nooit goed gaan...

Sommige kindjes vinden dit boek zelfs een beetje spannend, maar iets missen van het verhaal? Ho maar!

Veel leesplezier!

Delen: