X

28 December 2022

Een dag vanuit de ogen van een baby op de babygroep

Op een kinderdagverblijf-dag kom ik binnen en krijg ik een eerste begroeting van de dag. Een lach, een blik van herkenning, je bent er weer. Dan is er een overdracht tussen jou en mijn mama. Ik hoor jou vragen stellen over hoe het met mij gaat. Je geeft mijn mama het gevoel dat er aandacht is voor mij. Jij stemt afspraken af en herhaalt het om te kijken of het klopt. Hoe gaat het met mij? Heb ik lekker geslapen? Hoe laat mag ik weer een fles?

Mijn ritme

Je kent mijn ritme en mijn gewoontes met eten. En je weet ook hoe ik het fijn vind dat jij mij benadert. Maar ook probeer jij een inschatting te maken uit wat voor een gezin ik kom. Je weet zelfs hoe mijn mama zich voelde tijdens de zwangerschap en hoe de bevalling is gegaan. Dat vind ik fijn, omdat dit zo belangrijk is voor mijn verdere ontwikkeling. Dan is het afscheidsmoment van mijn mama, ik krijg een kus en mijn mama wenst mij een fijne dag. We zwaaien mama samen uit. Er is gelegenheid voor een knuffelmoment en dan ga ik spelen.

Kleurgebruik

Ik ben weer in mijn vertrouwde en veilige omgeving die jullie creëren door kleurgebruik, herkenning en herhaling van bijvoorbeeld het dagritme. Ook zie ik veel dezelfde gezichten en herken ik jullie aan de roze shirts. Jij leest nog even de overdracht van de andere PM’ers en ik ga verder met het ontdekken van speelgoed en kom speelmaatjes tegen.

Zelf proberen

Als iedereen binnen is begint onze dag. We gaan met zijn allen samen aan tafel. De dag begint met Puk liedjes, Wie zijn er vandaag allemaal? Iedereen wordt welkom geheten. Het weer en de dag worden besproken en daarna eten we fruit en drinken we wat. Hierin laat jij mij zo veel mogelijk zelf doen. Je geeft mij het gevoel dat ik zelf dingen mag proberen, maar jij bent er ook om mij een klein stapje verder te helpen als het niet lukt. En ook als het niet veilig is, ben jij er altijd.

Slapen

Als ik ga slapen is er altijd een 1 op 1 moment tijdens het verschonen. Jij ziet hoe ik me voel. Wat is mijn lichaamstaal? Is er vandaag iets anders aan mij dan de vorige keer? Waar sta ik in mijn ontwikkeling, heb ik alweer nieuwe dingen geleerd?
Je brengt mij naar bed. Wat fijn dat je allemaal vertelt welke handelingen je doet en wat ik ga doen. Anders schrik ik als je mij oppakt en mij meeneemt zonder dat te vertellen. Wat fijn dat je mij ook dichtbij je houdt en een hand of arm onder mijn billen houdt. Dat geeft mij een gevoel van veiligheid.

Troosten

Als ik in bed lig kan ik mij overgeven aan de behoefte van rust. Ik hoor jou praten en weet dat je er bent als ik toch nog even verdrietig ben. Je komt nog een paar keer kijken en geeft mij troost door mijn speen terug te doen in mijn mond of mijn knuffel terug te geven. Soms streel je ook even over mijn hoofdje of leg je een hand op mijn buik. Je zegt dan ook altijd zo lief dat ik mag gaan slapen en dat je in de buurt bent.

Eten

Als ik wakker ben hoor je mij en kom je naar mij toe. Na het aankleden begint mijn buik te rommelen. Maar jij hebt het alweer door, het is tijd voor een boterham. We gaan aan tafel zitten. Er worden tijdens het eten blikken gewisseld met mijn speelmaatjes, ervaringen gedeeld en natuurlijk gespiegeld. Ook kijk ik naar jou, wat kan ik toch veel van je leren. Tijdens de lunch wordt ook de fijne motoriek geoefend. Hoe pak ik toch dat broodje op? En hoe krijg ik dat broodje in mijn mond met een vork? Zal ik het bakje vandaag laten staan of zou er wat aan de onderkant zitten?

Is het rustig op de groep tijdens het eetmoment op de groep? Of hebben sommige baby’s al zin in een fles? Jij ziet bijna alle signalen die wij geven en reageert op al onze behoeftes. Als ik de fles krijg is er lichamelijk contact, lekker op schoot in jouw veilige armen. Je kijkt me aan in mijn ogen. Hierbij voel ik de liefde, warmte en een gevoel dat je er voor mij bent. Ik kan op jou rekenen. Jij zorgt voor mij, laat mij groeien in mijn eigen persoonlijkheid.

Spelen

Ook is er tijd om samen te spelen met mijn speelmaatjes. Hé wat kan jij al? Hoe zie jij eruit? Hoe reageer jij als ik je aanraak? Krijg ik een reactie terug van jou? Vind jij dit fijn? Zo niet ga je nu echt huilen? Wat zit er achter die huil? Waarom doe je dat? Ik begrijp het niet en ga meehuilen met mijn speelmaatje. Gelukkig ben jij er weer om mij hierin te ondersteunen. Ik kan rekenen op jouw nabijheid, je bent er voor mij. Je biedt mij troost op de manier die ik fijn vind. Een snelle knuffel of toch even veilig op schoot blijven.

Uk en puk

Samen beleven we veel dingen. Dat doen we ook met de thema’s op de groep, met Uk en Puk. We lezen, zingen en doen nieuwe ervaringen samen op en ontdekken nieuwe structuren. Ook worden mijn zintuigen geprikkeld door nieuwe materialen te ervaren. Deze informatie sla ik allemaal op en kan ik op een later moment weer gebruiken. Hiermee worden mijn linker- en rechterhersenhelft gestimuleerd.

Samenwerking

Ik hoor jou praten met andere PM’ers. Jullie delen informatie en geven elkaar raad. Je bepreekt wat je hebt gezien en geeft tips en tops. Wat fijn dat jij jouw opgedane informatie deelt en jullie mooie gesprekken voeren, zodat jullie van elkaar leren. Jullie vullen elkaar aan. Je bent ook wel eens bezig op de tablet. Jammer dat dit af gaat van onze tijd samen, maar ik snap dat mijn ouders ook graag horen hoe fijn ik het heb.

Naar buiten

Ik wil altijd dingen samendoen, zoals bijvoorbeeld wandelen. Gelukkig is daar nu tijd voor. Tijdens het wandelen kijken we om ons heen. Hoe neem ik de wereld in mij op? Komt alles binnen, via welke zintuigen? Ben ik gevoelig voor het geluid? Wat ik voel ik? Wat denk ik? Maar ik kan hierin weer rekenen op jouw woorden en uitleg. Jij benoemt wat ik zie en geeft hier woorden aan op jouw manier. Jouw stem maakt mij rustig.

Als we terug zijn op de groep gaan we aan tafel zitten. We bepreken tijdens het groente-moment de dag. Wat hebben we gedaan vandaag? Je zorgt ervoor dat mijn tas weer klaar staat en dat ik klaar ben om opgehaald te worden, fris en schoon.

Mama

Er komt een mama binnen. Deze stem klinkt anders, dat is niet mijn mama. Gelukkig kan ik nog even verder spelen en zit jij bij mij of ben je aan het praten met een andere mama. Dan hoor ik de bekende stem van mijn mama, daar is ze weer. Herkenning en overgave van gevoelens, blij of toch een beetje moe van alle indrukken van vandaag. Ik word opgepakt en jij praat met mijn mama. Wat heb jij alles toch goed gezien vandaag van mij. In de overdracht ben je eerlijk over hoe het is gegaan en sluit af met wat positief ging vandaag. Wat fijn dat je mijn mama zo ook een positief gevoel geeft.

Er is nog een laatste blik of knuffel en soms een zwaai en dan ga ik echt naar huis. Gelukkig weet ik dat ik je snel weer zie en dat je ook dan weer goed voor mij gaat zorgen….

Geschreven door M. Hol

Delen: