X

8 Juni 2023

Met de zomer in aantocht en een weekend vol zon en warme temperaturen op de planning is het belangrijk om ervoor te zorgen dat onze kinderen goed beschermd zijn tegen de schadelijke effecten van de zon. De huid van jonge kinderen is namelijk extra vatbaar voor de zon en verbrandt snel. Daarom delen we vijf essentiële tips om je kinderen veilig te houden terwijl ze van het mooie weer genieten.

1. Smeren, smeren en nog eens smeren

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: smeer je kinderen de hele dag door in met zonnebrandcrème. Dit is namelijk een van de meest effectieve manieren om de huid van je kind te beschermen tegen de zon. Smeer regelmatig met een zonnebrand met een SPF van minimaal factor 30. Breng het royaal aan op alle blootgestelde huidgebieden, inclusief het gezicht, de armen, de benen en de nek. (Vergeet ook de oortjes niet!) Veel mensen smeren ongemerkt te weinig zonnebrand. Er wordt gezegd dat je ongeveer net zo dik moet smeren als je met pindakaas op een broodje zou doen. Breng het om de twee uur regelmatig opnieuw aan, vooral na zwemmen of spelen.

Wanneer jouw kindje op bij ons op de opvang komt met mooi weer, smeren wij de kindjes natuurlijk ook goed in wanneer we buiten gaan spelen.

2. UV-beschermende kleding

Voor kinderen die veel in de zon spelen is zonnebrandcrème niet altijd genoeg. Naast zonnebrandcrème kan het dragen van beschermende kleding helpen om de huid van je kind extra te beschermen. Kies kledingstukken gemaakt van dicht geweven stoffen die de zonnestralen blokkeren. Denk aan speciale UV-pakjes die je kind kan dragen tijdens het zwemmen. Een hoed met een brede rand kan ook helpen om het gezicht, de nek en de oren te beschermen. Ook een zonnebril met uw-werende glazen is verstandig om de ogen van je kindje te beschermen.

3. Beperk blootstelling tijdens piekuren

Vermijd zoveel mogelijk blootstelling aan de zon tijdens de piekuren, meestal tussen 12:00 en 15:00 uur 's middags. Tijdens deze uren is de zon het sterkst en zijn de schadelijke UV-stralen intenser. Probeer activiteiten binnenshuis te plannen of zoek de schaduw op als je buiten bent, bijvoorbeeld onder een boom of parasol. Baby's tot 1 jaar oud kunnen het best de hele dag uit de directe zon blijven, zij hebben een dunne huid met weinig pigment waardoor ze snel kunnen verbranden. Smeer ze alsnog goed in als ze buiten zijn, want als de zon fel is kun je zelfs in de schaduw verbranden.

Let wel op; leg nooit een doek of deken over bijvoorbeeld de kinderwagen of Maxi-Cosi wanneer je schaduw wilt creëren. Dit kan ontzettend warm worden en dat is erg gevaarlijk voor een baby.

4. Hydrateren kun je leren

Blootstelling aan de zon kan leiden tot uitdroging, vooral bij kinderen. Zorg ervoor dat je kinderen voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven, vooral tijdens warme zomerdagen. Moedig hen aan om regelmatig water te drinken, zelfs als ze geen dorst hebben. Ook frisse stukjes groente of fruit zoals watermeloen, komkommer of sinaasappels zijn goed voor extra vocht, en natuurlijk gewoon lekker!

5. Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren door te observeren. Geef het goede voorbeeld door zelf zonbeschermingsmaatregelen te nemen. Laat zien dat je regelmatig zonnebrandcrème aanbrengt, beschermende kleding draagt en de schaduw opzoekt wanneer de zon op zijn sterkst is. Door dit goede voorbeeld te geven, leren kinderen het belang van zonbescherming en nemen ze deze gewoonten over.

En nog een kleine tip: vergeet niet de houdbaarheidsdatum van je zonnebrandcrème te checken!

Bronnen:

Delen: